Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης – Τα 12 άμεσα μέτρα στήριξης

Ακόμη μια πολύ δύσκολη νύχτα θα περάσουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Οι πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/9) στο Αρκαλοχώρι εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία των μετασεισμών που συνεχίζονται στην περιοχή. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους -ήδη οι πρώτες αυτοψίες σήμερα των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών έβγαλαν 359 κτήρια μη κατοικήσιμα και μόλις 56 κατοικήσιμα- και διαμένουν προσωρινά σε σκηνές ή ξενοδοχεία.

Η αγωνία χτυπά κόκκινο για τους πληγέντες που προβληματίζονται για το πώς θα ξαναστήσουν τα σπιτικά τους και θα επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας. Σήμερα, ωστόσο, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, ανακοινώθηκαν 12 άμεσα μέτρα στήριξης για τους σεισμόπληκτους. «H ελληνική πολιτεία διαθέτει πια ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα», επισήμανε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Οι πληγέντες ζητούν γρήγορες λύσεις για τα σπίτια τους και αγωνιούν για το αν θα είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Φοβούνται επίσης και τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να αλλάξουν σύντομα και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαμονή τους σε πρόχειρους καταυλισμούς. Την αγωνία αυτή θέλησαν να μεταφέρουν κάποιοι από τους πληγέντες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την μικρή βόλτα που έκανε στους δρόμους του Αρκαλοχωρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το cretalive, ρώτησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι μέλλει γενέσθαι και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «νέα πόλη» με σωστές προδιαγραφές.

mitsotakis.kriti.2.eurokinissi

Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί Δευτέρας είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

  • Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
  • Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ

Στην Κρήτη παραμένουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.