Μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson: «Παράθυρο» για δεύτερη δόση, πότε αναμένονται οι αποφάσεις;

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johns & Johnson κλήθηκαν να απαντήσουν Μάριος Θμιστοκλέου και Μαρία Θεοδωρίδου.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson», δήλωσε απόψε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση.

Ποιοι θα κάνουν την αναμνηστική δόση;
Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από dikaiologitika.gr, άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200».

Δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson;
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε:

«Ναι ήδη υπάρχουν σε συστάσεις που συζητούνται στην Αμερική, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί δεύτερη δόση και για τους εμβολιασθέντες με Johnson & Johnson με μία δόση, δηλαδή μία δεύτερη δόση Johnson & Johnson».

«Το Johnson & Johnson έχει γίνει σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως γενικού πληθυσμού, επομένως όταν έρθει η σειρά, όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, τότε αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει».

Πότε θα γίνει η δεύτερη δόση με Johnson αν τελικά παρθεί τέτοια απόφαση;
Ο ΓΓ της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συμπλήρωσε πως:

«Ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson έγινε τέλος Μαΐου, άρα δεν μιλάμε για κάτι άμεσο. Ακόμα και να έρθει, αν κριθεί επιστημονικά μία δεύτερη δόση, φαντάζομαι δεν θα είναι έτσι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αυτό θα μας το καθορίσει η Επιτροπή».