Φωτιά στην Αιγιάλεια: Πέντε τραυματίες – Εκκλήσεις για ψεκαστικά μηχανήματα μετά την προσγείωση των εναέριων μέσων

Σύμφωνα με πληροφορίες από newsbreak.gr, μεγάλη και δύσκολη νύχτα αναμένεται – Τι γίνεται με την κίνηση στην Ολυμπία οδό

Νύχτα αγωνίας θα είναι η αποψινή στο Δήμο Αιγιαλείας, αφού η φωτιά που ξεκίνησε από τη Ζήρια δεν λέει να τεθεί υπό έλεγχο και με το που νύχτωσε σταμάτησαν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να επιχειρούν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σχετικά με τους τραυματίες, ο κ. Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Επίσης, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι, ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του. Όμως μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».

Μιλώντας για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς, είπε ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «’Αγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».

Σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο κ. Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».

Σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ Πάτρας
Σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών έχει τεθεί από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας.

Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα ασθενοφόρο όχημα στη παραλία της περιοχής Λαμπίρι, ένα ασθενοφόρο όχημα στο λιμάνι Αιγίου και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού Μπούκα. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη τρία ασθενοφόρα οχήματα, ώστε να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας.

Εκτός αυτών, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μέχρι στιγμής, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα.

Τέλος, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Έκκληση για ψεκαστικά μηχανήματα εδάφους

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας τόνισε ότι η έλλειψη νερού είναι τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή για τις επίγειες δυνάμεις τώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα και έκανε έκκληση: «Απευθύνω θερμή παράκληση, όποιες έχει ψεκαστικά μηχανήματα εδάφους, παρακαλώ να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις κοινότητες των Καμαρών και της Ζήριας. Τροφοδοσία ύδατος γίνεται στους κρουνούς και το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη».

Επιχείρησε από αέρος και ο Στρατός στο Λαμπίρι
Στρατιωτικά ελικόπτερα κουβαλούσαν καλάθια και έκαναν κάθετες ρίψεις νερού.

nb fotia labiri ahaias1

Ανακοίνωση Ολυμπίας Οδού, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας για την κυκλοφορία
Η Ολυμπία Οδός με ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους οδηγούς, ότι το φαινόμενο, δυστυχώς, παραμένει σε εξέλιξη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα αποκλιμάκωσης και για αυτό τους παρακαλούμε, όπως ανασχεδιάσουν το ταξίδι τους σήμερα και ενδεχομένως και αύριο μέχρι να υπάρξει νέα σχετική ενημέρωση από τις Αρχές. Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών».

Με ενημέρωση στις 20:40 η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Παρακαλούνται οι οδηγοί που κατευθύνονται μέσω της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου προς Αθήνα να χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου-Ιτέας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Δρέπανο μέχρι Ελαιώνα.

Η Πυροσβεστική με ενημέρωση της στις 21:01 τονίζει:

Ανακοινώνεται ότι, σχετικά με την κίνηση στην Ολυμπία οδό, στο Τμήμα Κορίνθου – Πατρών, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πλησίον της σήραγγας Παναγοπούλα, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το ανώτερο τμήμα του οδικού δικτύου.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Ολυμπίας οδού, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι υπηρεσίες της Ολυμπίας οδού αλλά και της Τροχαίας, ενημερώνουν τους οδηγούς από το ύψος της Ελευσίνας, σε όλα τα διόδια, καθώς επίσης και από το ύψος της Κορίνθου για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς ώστε να διέλθουν με ασφάλεια.