Όμιλος Θεοχαράκη: Ζητά μοριακό τεστ από τους εργαζόμενους με δικά τους έξοδα, δεν πληρώνει τους ανεμβολίαστους

Να πληρώνουν από την τσέπη τους μοριακό τεστ κάθε εβδομάδα, αρχή γενομένης από την Δευτέρα 12 Ιουλίου ζητάει ο όμιλος Νικ. Θεοχαράκη από τους εργαζόμενους του εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί απειλώντας τους ωστόσο και μη καταβολή των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο δικηγόρο Γιάννη Καρούζο ο εργοδότης δεν μπορεί να προβαίνει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθιστά υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικότερα επιστολή στους εργαζόμενους του ομίλου απέστειλε ο όμιλος Νικ. Ι. Θεοχαράκης, με την οποία ενημερώνει για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, στο πλαίσιο προστασίας λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, από την Δευτέρα 12 Ιουλίου όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να προσκομίζουν στη Διεύθυνση Προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR αρνητικού αποτελέσματος.
Όπως τονίζεται στην επιστολή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί «οφείλουν να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα ενώ η κίνησή τους θα επιτρέπεται μόνο σε εκείνους τους χώρους που είναι απολύτως απαραίτητοι στα πλαίσια εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων».

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα γίνει δεκτή η παροχή της εργασίας αυτών των εργαζομένων, και για το λόγο αυτό θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ο εργατολογος δικηγόρος Γιάννης Καρούζος όπως εξηγεί στο Dnews η επιχείρηση κατ’ αρχήν ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο, ωστόσο ο εργοδότης δεν μπορεί να εξαναγκάζει ψυχολογικά τον εργαζόμενο σε υποχρεωτικό εμβολιασμό με κυρώσεις ή πειθαρχικά μέτρα.

Οι εργοδότες μπορούν να περιορίσουν τα άτομα αυτά, σε χώρους εντός της επιχείρησης, που να μην υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε τρίτους από τους οποίους μπορούν να κολλήσουν. Είναι επιτρεπτό καταρχήν.
Όμως δεν μπορεί η επιχείρηση να επιβαρύνει τους εργαζόμενους με τον κόστος των μέσων τήρησης της υγιεινής και ασφάλειας, γιατί η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον εργοδότη.

Είναι πολύ σημαντικό ότι παρεμβαίνει ο γιατρός Εργασίας ο οποίος έχει την ευθύνη για την μεσολάβηση με τους εργαζόμενους και τον εργοδότη, ο οποίος μπορεί να συντάξει με τη σειρά του έκθεση κινδύνου με τον αριθμό των εργαζομένων που είναι σφόδρα εκτεθειμένοι στον κορονοϊό (ανεμβολίαστοι). Πηγή: dikaiologitika.gr