Γώγος-Βασιλακόπουλος-Καπραβέλος-ΣΚΑΪ: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Να δοθούν προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προτείνουν οι ειδικοί ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί.

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε τελειώσει με το τρίτο κύμα της πανδημίας, η χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού όμως, ανησυχεί τους ειδικούς για την επόμενη ημέρα και την απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι επιστήμονες προκρίνουν μια πολιτική κινήτρων ή προνομίων σε όσους προχωρούν σε εμβολιασμό, ώστε η διαδικασία – στον βαθμό που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα- να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα σπάζοντας την αλυσίδα της διασποράς, αποτρέποντας μεταξύ άλλων και τις μεταλλάξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος κάλεσε να δοθούν κίνητρα, προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένα μέτρα: «Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας».

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του».

Υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, διεθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.

Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πήρε κι εκείνος θέση υπέρ των προνομίων αντίθετα με την κυβερνητική εκπρόσωπο που λίγες μέρες νωρίτερα είχε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Όταν του ζητήθηκε να εξειδικεύσει αυτά τα προνόμια, ανέφερε χάριν παραδείγματος τη μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, αλλά και τη δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν αργότερα.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε προαναγγείλει μια παρόμοια λύση λέγοντας «αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας είναι πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι». Πηγή: skai.gr