Εμβολιασμός και self test θα ξεκλειδώσουν το Πάσχα στο χωριό;

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν την ψυχική κούραση των πολιτών φαίνεται να προσανατολίζεται στο άνοιγμα της μετακίνησης για Πάσχα στο χωριό υπό τις προϋποθέσεις των self test και των εμβολιασμών.

Τα αυξημένα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ αλλά και ο αριθμός ρεκόρ που ανακοινώθηκε στους διασωληνωμένους, δείχνουν πως ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να πούμε πως επιδημιολογικά είμαστε ασφαλής για να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

Ο αριθμός των μεταλλάξεων που ανακοινώθηκαν σήμερα, ανησυχούν τους ειδικούς και δείχνουν πως από ότι φαίνεται και με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ανθεκτικές στα εμβόλια.

Παρά τον προβληματισμό Κυβέρνησης, ειδικών αλλά και πολιτών για το τι θα γίνει, το μυαλό όλων μοιραία πηγαίνει στο Πάσχα και το τι θα γίνει τελικά με τις μετακινήσεις.

Με το Πάσχα να είναι προ των πυλών, η αγωνία των Ελλήνων μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν είτε να πάνε στο χωριό τους για τις διακοπές είτε να επισκεφθούν τους δικούς τους ανθρώπους που μένουν εκτός νομού, προκειμένου να τους δουν.

Η Κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί το γνωρίζουν αυτό καλά, για αυτό και προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τελικά, έστω και υπό προϋποθέσεις, την μετακίνηση εκτός νομού.

Άλλωστε γνωρίζουν πως η ψυχική κόπωση των πολιτών, που τηρούν τόσο καιρό τα μέτρα, είναι τόσο μεγάλη που τίποτα δεν θα τους κρατήσει από το να εορτάσουν όσο το δυνατόν πιο «ελεύθερα» το Πάσχα.

Το πιθανότερο είναι, δεδομένου πως επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι πολίτες, ακόμα και αν δεν μπορούν να φύγουν για Πάσχα στο χωριό, δεν πρόκειται να μείνουν σπίτι και θα επισκεφθούν σπίτια συγγενών και φίλων, το οποίο επιδημιολογικά ενδέχεται να είναι χειρότερο.

Έτσι η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα ξεκλειδώνει τη μετακίνηση με όσο το δυνατόν μικρότερες πιθανότητες να ξεφύγουν επιδημιολογικά τα πράγματα γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό της κατάστασης που είναι έτσι και αλλιώς επιβαρυμένη.

Τα σενάρια μετακίνησης που εξετάζει η Κυβέρνηση

Μόνο μία η μετακίνηση
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα μπορούμε να πάμε μόνο… σε ένα μέρος, όπου βρίσκεται το εξοχικό μας ή το κατάλυμα στο οποίο θα διαμένουμε.

Για παράδειγμα αν κάποιος ξεκινήσει από την Αττική με προορισμό την Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούμε να σταματήσει για μια βόλτα για παράδειγμα στη Λάρισα ή στη Λαμία. Βέβαια η δυσκολία αυτού του μέτρου βρίσκεται στο πως θα γίνεται ο έλεγχος του τελικού σημείου που βρίσκεται ο προορισμός μας

Σενάριο δεύτερο: Έξοδος… με self test
Στο σενάριο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας αρνητικό self test κορονοϊού για να μετακινηθούμε. Εδώ το τοπίο είναι αρκετά «θολό», καθώς μένει να διευκρινιστούν πολλές πτυχές. Το δρόμο πάντως μας δείχνουν τα self test στα σχολεία τα οποία θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα. Ενδεχομένως λοιπόν να εκτυπώνουμε αυτή τη βεβαίωση και να τη δείχνουμε στον αστυνομικό σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο.

Άλλωστε ποιος δεν θα θέλει να κάνει ένα τεστ πριν φύγει για να επισκεφθεί την οικογένεια ή φίλους στο χωριό ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν νοσεί και δεν θα μεταφέρει τον ιό στους υπολοίπους.

Το κλειδί λοιπόν στη μετακίνηση εκτός νόμου βρίσκεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών ότι θα επισκεφθούν μόνο ένα μέρος και αυτό θα γίνει αφού έχει προηγηθεί self test καθώς οι έλεγχοι προφανώς δεν μπορούν να γίνονται σε κάθε αυτοκίνητο που περνάει τα διόδια. Πάντως, με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.

  • Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.
  • Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τη μετακίνηση το Πάσχα
Για την μετακίνηση το Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα, επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.

Ανησυχία για τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις
Παρότι η συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τελευταία είναι το Πάσχα στο χωριό, τα νέα που έρχονται από τον ΕΟΔΥ σε σχέση με τα κρούσματα, τον αριθμό ρεκόρ των διασωληνωμένων αλλά και τις μεταλλάξεις, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου ανακοίνωσε 3.228 νέα κρούσματα, ενώ το τελευταίο 24ώρο έχασαν τη ζωή τους 73 συνάνθρωποί μας. Στους 776 οι διασωληνωμένοι.

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις

Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ από τα 76 δείγματα με στελέχη VUI, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Πηγή: dikaiologitika.gr