Ψυχρολουσία για τις μεταλλάξεις: Αλλάζει η πανδημία – Κανονικότητα το 2022;

Ανησυχητική δήλωση από τον υπουργό Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Οι βρετανικές αρχές εντόπισαν μια νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σήμερα και για τον λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική. «Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες. «Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ», πρόσθεσε. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Ωστόσο, το ακόμη πιο ανησυχητικό που είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας ήταν πως έθεσε… μακροπρόθεσμα την επιστροφή στην κανονικότητα δηλώνοντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι η ομαλότητα παγκοσμίως θα επιστρέψει από το 2022».

Διαβάστε τα έξι πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις που ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας προς το χειρότερο.

Πού εντοπίστηκαν οι δύο μεταλλάξεις του ιού;

Η μία φαίνεται να έχει προκύψει στο Κεντ τον Σεπτέμβριο και η άλλη φαίνεται να έχει εισαχθεί από τη Νότια Αφρική, με τον Ματ Χάνκοκ να λέει την Τετάρτη ότι δύο περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο παραλλαγές έχουν κάποιες ομοιότητες αλλά δεν είναι πανομοιότυπες.

Πώς διαφέρουν από τον «παλιό» κορωνοϊό;

Αυτό που είναι εντυπωσιακό για τη νέα παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων που πραγματοποιεί. Υπάρχουν 23 αλλαγές στον γενετικό κώδικα. Έξι δεν πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον ιό, αλλά άλλοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του. Οι μεταλλάξεις που απασχολούν περισσότερο αφορούν την ακίδα πρωτεΐνη που διακοσμεί την επιφάνεια του ιού. Αυτό βοηθά τον ιό να εισβάλλει στα κύτταρα και είναι ο στόχος για τα περισσότερα εμβόλια. Τουλάχιστον τρεις από τις μεταλλάξεις των ακίδων, N501Y, N439K και Y453F, μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Αυτά, και μια άλλη αλλαγή στην ακίδα που ονομάζεται delta69 / 70, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει τα αντισώματα από άτομα που έχουν πιάσει τον ιό πριν ή είχαν εμβολιαστεί. Η παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζεται B117 ή VUI-202012/01, που σημαίνει ότι είναι η πρώτη «παραλλαγή υπό διερεύνηση» τον Δεκέμβριο του 2020. Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής περιέχει επίσης πολλαπλές μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης N501Y.

Γιατί η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική;

Οι επιστήμονες είναι πολύ σίγουροι ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τις παλαιότερες. Βασικά στοιχεία προέρχονται από την παρατήρηση ότι η νέα παραλλαγή συνέχισε να εξαπλώνεται στο Κεντ και σε άλλες περιοχές κατά το κλείσιμο του Νοεμβρίου, ενώ οι παλαιότερες παραλλαγές μειώθηκαν σε εξάπλωση. Ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να το κάνουν πιο μεταδοτικό. Εάν ο ιός είναι πιο μολυσματικός – όπως υποπτεύονται πολλοί επιστήμονες – τότε χρειάζονται λιγότερα για να μεταδοθεί η ασθένεια. Ο ιός μπορεί επίσης να αναπαραχθεί γρηγορότερα στους αεραγωγούς, ή να κάνει τους ανθρώπους μολυσματικούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τους πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό. Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής φέρνει την ίδια μετάλλαξη N501Y που μπορεί να επιταχύνει τη μετάδοση.

Η μετάλλαξη κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο;

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που επεξεργάζονται οι επιστήμονες. Τα πρώτα σημάδια είναι ότι η ασθένεια που προκαλείται από τις νέες παραλλαγές δεν είναι χειρότερη, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να είναι σίγουρα. Στις 18 Δεκεμβρίου, η συμβουλευτική ομάδα New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisor (Nervtag) ανέφερε τέσσερις θανάτους σε περίπου 1.000 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι επιστήμονες πρέπει να το συγκρίνουν με το ποσοστό θανάτου σε 1.000 παρόμοιες, ηλικιακές περιπτώσεις για να γνωρίζουν εάν είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από το κανονικό. Υπάρχουν υποδείξεις σε δεδομένα από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ότι η νέα παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελαφρώς πιο μολυσματική στους νεότερους από τις προηγούμενες παραλλαγές. Δεδομένου του πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό θανάτου μπορεί να αυξηθεί ακόμη και αν η ασθένεια που προκαλεί είναι λιγότερο σοβαρή. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής θα απογειωθεί στον ίδιο βαθμό.

Οι παραλλαγές του ιού θα αλλάξουν την πορεία της πανδημίας

Σχεδόν σίγουρα. Αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν και η λήψη εμβολίων θα πρέπει να είναι υψηλότερη για να φτάσει στην «ανοσία της αγέλης» – όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι απρόσβλητοι από τον ιό που τελειώνει η πανδημία. Εν ολίγοις, αυτές οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν την πανδημία να διαρκέσει περισσότερο, και τελικά να απαιτήσουν περισσότερες ζωές.

Θα χρειαστεί να αλλάξουν τα εμβόλια;

Είναι απίθανο τα εμβόλια να πρέπει να αλλάξουν αμέσως. Ενώ και οι δύο νέες παραλλαγές περιέχουν πολλαπλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης, οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε ένα εμβόλιο που ελήφθη με την παραγωγή ενός ευρέος φάσματος αντισωμάτων που απενεργοποιούν τον ιό με γομματισμό πολλών διαφορετικών μερών του. Έτσι, παρόλο που ορισμένα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο ενδέχεται να μην λειτουργούν επίσης καλά κατά του ιού, άλλα είναι απίθανο να επηρεαστούν. Συνολικά, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ελάχιστος. Πηγή: typosthes.gr