Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια – Τα φορτηγά πέρασαν τον Προμαχώνα – Πρώτες εικόνες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής έφτασαν στην Ελλάδα οδικώς οι πρώτες δόσεις. Στον Προμαχώνα για την επίβλεψη της επιχείρησης ο Νίκος Χαρδαλιάς. Επί ποδός αστυνομία και στρατός.

Έφτασαν στη χώρα μας ανήμερα Χριστουγέννων τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής (25/12) τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αντιστοιχούν στη χώρα μας, πέρασαν τον Προμαχώνα.

Η μεταφορά των εμβολίων στις αποθήκες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει με απόλυτη μυστικότητα και με ισχυρότατη αστυνομική προστασία. Στρατός και αστυνομία βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του OPEN, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., πάνοπλων αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια.

Δείτε τις εικόνες από την… άφιξη των πρώτων εμβολίων στην χώρα μας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι embolia_ellada_2512_5.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι embolia_ellada_2512_4.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι embolia_ellada_2512_2.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι embolia_ellada_2512_1.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι emvolia_koronoios_promaxonas.jpg

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έχει γίνει ήδη προσομοίωση της διαδρομής, η οποία έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο και δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και δρόμοι κατά τη μεταφορά των εμβολίων. Επίσης, συγκεκριμένα πρόσωπα στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημα με τα εμβόλια.

Κατά την έλευση των εμβολίων στα σύνορα του Προμαχώνα βρέθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδεία ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού. Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων φέρει το κωδικό όνομα “Ιπποκράτης”, ενώ οι τοποθεσίες στις οποίες θα μεταφερθούν οι δόσεις των εμβολίων δεν έχουν γίνει γνωστές για λόγους ασφαλείας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι xardalias_promaxonas-1200x676.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι promaxonas_xardaslias.jpg

Με βάση το σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, στις 31 του μήνα θα φθάσουν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις αντίστοιχα.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Ένα από αυτά, ο Ευαγγελισμός, όπου θα εμβολιαστούν 35 άτομα, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές. Μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το σχέδιο «Ελευθερία»
Στην δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τους 45 κρατικούς αξιωματούχους που θα εμβολιαστούν στο πρώτο κύμα όπως αυτό ανακοινώθηκε στο Σχέδιο Ελευθερία όπως έχει ονομαστεί το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών θα περιλαμβάνεται και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Όπως τονίζεται, βάσει του εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, η λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι programma-emvoliasmou-100-scaled-1-280x1200.jpg