Δύσκολη νύχτα στον Έβρο: Μεγάλη φωτιά στη Μελία Αλεξανδρούπολης – Βίντεο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης στον Εβρο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 34 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 11 οχήματα.

Σύμφωνα με το evros-news το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται στα 3 χιλιόμετρα, ενώ η δύσβατη περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν “μάχη” για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Έχει «επιστρατευθεί» το σύνολο των δυνάμεων και των μέσων, στην περιοχή βρίσκονται και μηχανήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ το πυροσβεστικό ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη δεν πρόλαβε να κάνει παρά μόνο μια-δυο ρίψεις πριν αποσυρθεί λόγω ώρας.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση της Νίψας – Σε επιφυλακή ο στρατός
Η φωτιά που δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί, αφού καίει πεύκα και αυτό την κάνει ακόμα πιο δυνατή και δύσκολη στην κατάσβεση της, έχει φτάσει στις παλιές καμένες εκτάσεις από την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή πριν από πολλά χρόνια. Φτάνει από το φράγμα προς τον δρυμό της Νίψας και γι’ αυτό υπάρχει επιφυλακή των αρχών, μήπως χρειαστεί να γίνει εκκένωση του χωριού.

Επιτόπου βρίσκονται και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης με τους Αντιδημάρχους Ελένη Ιντζεπελίδου, Ηλία Δαστερίδη, Κυριάκο Αραμπατζή και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του στην δημοτική αρχή και προσπαθούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες που επικεντρώνονται για να ανακοπεί η επικίνδυνη φωτιά στον δρόμο που μεσολαβεί ως τον δρυμό της Νίψας.

Ήδη ζητούνται ενισχύσεις από όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού, έχουν φτάσει δυνάμεις από το Σουφλί και αναμένονται από Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, ακόμα και από την Κομοτηνή, αφού η νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη. Ζητήθηκε μάλιστα και η συνδρομή του στρατού με υδροφόρα οχήματα και στρατιώτες.

Αντιπεριφεριάρχης ‘Εβρου: Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας»

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως «προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Από την πλευρά του ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δηλώνει από το σημείο της πυρκαγιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά και σε δύο μέτωπα, με το κυρίως μέτωπο προς το φράγμα του Διποτάμου, στην περιοχή του Δρυμού. Οι δυνάμεις, χωματουργικά και πυροσβεστικά μηχανήματα βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα του Διποτάμου προκειμένου ν’ αναχαιτίσουν εκεί τις φλόγες. Παράλληλα, χωματουργικό μηχάνημα επιχειρεί και στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, στο ρέμα του “Καβουρατζή”. Σε ότι αφορά τη βλάστηση, σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχει ποικιλομορφία, δρυοδάσος, φυτείες ακακίας και αγροτικές καλλιέργειες».

Πηγή: dikaiologitika.gr