Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς;

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα. Άλλοι κάνουν το ντους τους το πρωί πριν τη δουλειά, άλλοι μετά το γυμναστήριο ενώ πολλοί προτιμούν να κάνουν ένα χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ μετά τη δουλειά. Σύμφωνα με govastileto.gr, άλλοι πάλι το ξεχνάνε γενικά και δεν τα πάνε καλά με τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν κάνουμε μπάνιο πολύ συχνά;

  1. Το σώμα χρειάζεται τα καλά βακτήρια

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. Είναι καλά, λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, γιατί δίνουν μάχες με τα κακά βακτήρια και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος. Βέβαια, το να μην πλενόμαστε πολύ συχνά και να επιμένουμε να αγγιζόμαστε – ειδικά στην περιοχή του προσώπου (στόμα, μύτη, κ.λπ) μας αφήνει εκτεθειμένους σε ιώσεις και κάθε μορφής μεταδοτική ασθένεια.

  1. Βέβαια, καραδοκούν οι δερματικές παθήσεις

Οι όχι και πολύ συχνές επισκέψεις στη ντουζιέρα και όλος αυτός ο κατακλυσμός σωματικών υγρών – ιδρώτα, κυρίως – και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και το ότι νεκρά κύτταρα μένουν για καιρό στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και να επιτείνουν τυχόν προβλήματα ακμής.

  1. Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα

Dermatitis neglecta είναι η επιστημονική ονομασία για εκείνη την κατάσταση που παρουσιάζει συχνά το δέρμα άστεγων ή γενικώς ανθρώπων που έχουν για πολύ καιρό να κάνουν μπάνιο. Εμφανίζεται ως σημάδι – κάτι σαν κρούστα βρωμιάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μείνει μακριά από το νερό και το σαπούνι για πάρα πολύ καιρό.

  1. Μυρίζουμε

Σιγά τα νέα, θα μπορούσε να είναι το σχόλιο σε αυτή τη διαπίστωση, αλλά, όπως παρατηρείται εύστοχα και χιουμοριστικά στο άρθρο, κάποιοι άνθρωποι είναι σα να μην μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συμβίωση του με τους γύρω τους (και όχι μόνο).

Τελικά όμως, πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνεις μπάνιο για να είσαι καθαρή;

Οι δερματολόγοι μας μπερδεύουν λίγο πάνω σε αυτό, γιατί μας λένε ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε από την επιδερμίδα μας τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από τα εξωγενή βακτήρια και μας κρατά υγιείς, οπότε μας λένε να κάνουμε μπάνιο τρεις φορές της εβδομάδα.